All About Technology
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.


Το συγκεκριμένο forum θα διδάσκει και θα ενημερώνει τα μέλη του για αρκετούς τομείς της τεχνολογίας μαθαίνοντας τους κάτι από το μηδέν. Χωρίς προαπαιτούμενες γνώσεις. Καθώς και θα λύνει τυχόν απορίες.
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
PC_MaSTeR
Admin
PC_MaSTeR


Αριθμός μηνυμάτων : 26
Ημερομηνία εγγραφής : 12/02/2013
Ηλικία : 29
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα   Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα EmptyΤετ Φεβ 27, 2013 7:05 am

Τα είδη και οι κατηγορίες των μητρικών καρτών


Υπάρχουν πολλά είδη κουτιών σε διάφορες κατηγορίες.

Ανάλογα με το μέγεθος τους:
– Κανονικού μεγέθους, γνωστές απλά ως ATX ή full ATX
– Μικρότερου μεγέθους – micro-ATX που συνδυάζονται συνήθως με μικρότερα κουτιά και τυπικά έχουν ενσωματωμένη κάρτα γραφικών. Μπορούν πάντως να τοποθετηθούν και σε κανονικού μεγέθους κουτί.
– Mini-ITX, πολύ μικρότερου μεγέθους κατάλληλες για PC πολυμέσων με ενσωματωμένη κάρτα γραφικών και χαμηλή κατανάλωση.
– Ακόμα μικρότερα μεγέθη τα οποία δεν μας ενδιαφέρουν άμεσα καθώς είναι για ειδικές περιπτώσεις (βιομηχανικοί αυτοματισμοί κλπ).

Ανάλογα με τους επεξεργαστές που χρησιμοποιούν:
-Επεξεργαστές Intel (διάφορες γενιές)
-Επεξεργαστές AMD (διάφορες γενιές)

Ανάλογα με το επίπεδο λογισμικού:
– Μητρικές που διαθέτουν μόνο το βασικό εξοπλισμό (θέση επεξεργαστή, μνημών, θέσεις για κάρτες επέκτασης και διεπαφές για σύνδεση σκληρού δίσκου, CD/DVD και μονάδας δισκέτας). Σπάνιο στις μέρες μας να συναντήσετε τέτοια μητρική.
– Μητρικές που διαθέτουν τυπικό εξοπλισμό. Όλα τα παραπάνω συν μια ενσωματωμένη κάρτα δικτύου και κάρτα ήχου.
– Μητρικές με κάρτα γραφικών. Σε αυτές δεν χρειάζεται να προσθέσουμε δική μας κάρτα γραφικών. Τυπικά η ενσωματωμένη κάρτα δεν έχει ιδιαίτερες επιδόσεις και δεν είναι κατάλληλη για παιχνίδια αλλά επαρκεί για εργασίες γραφείου και αναπαραγωγή πολυμέσων. Οι μητρικές αυτές έχουν επίσης ενσωματωμένες κάρτες δικτύου και ήχου όπως οι προηγούμενες.
– Μητρικές με έξτρα εξοπλισμό. Μπορεί να περιέχουν ειδικούς ή περισσότερους ελεγκτές δίσκων, πολυκάναλες κάρτες ήχου, ασύρματες κάρτες δικτύου και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Όρεξη να έχει και λεφτά (για πέταμα).

Ο ρόλος της μπαταρίας πάνω στη μητρική κάρτα

Η μπαταρία της μητρικής χρησιμεύει για να κρατάει τα δεδομένα μιας μικρής χωρητικότητας μνήμης RAM που ονομάζεται CMOS. (CMOS είναι μια συγκεκριμένη τεχνολογία κυκλωμάτων εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης). Η μνήμη CMOS περιέχει βοηθητικές πληροφορίες για την εκκίνηση του υπολογιστή που χρησιμοποιούνται από το BIOS. Για παράδειγμα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους σκληρούς δίσκους και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που είναι συνδεμένα στη μητρική. Εκτός από τα παραπάνω, φυσικά η μπαταρία τροφοδοτεί και το ρολόι του υπολογιστή ώστε ή ώρα να είναι σωστή κάθε φορά που τον ενεργοποιούμε. Για να αλλάξουμε τις πληροφορίες που αποθηκεύονται στο CMOS, πρέπει να εισέλθουμε στο πρόγραμμα του BIOS setup πιέζοντας το κατάλληλο πλήκτρο πριν εκκινήσει το κανονικό λειτουργικό σύστημα στον υπολογιστή.
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://aat-masters.forumgreek.com
PC_MaSTeR
Admin
PC_MaSTeR


Αριθμός μηνυμάτων : 26
Ημερομηνία εγγραφής : 12/02/2013
Ηλικία : 29
Τόπος : ΑΘΗΝΑ

Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: Random access memory (RAM)   Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα EmptyΔευ Μαρ 04, 2013 12:22 am

Στην επιστήμη υπολογιστών με τον όρο RAM αναφερόμαστε στην κύρια ή κεντρική μνήμη ενός υπολογιστικού συστήματος, δηλαδή τη μνήμη στην οποία αποθηκεύονται προγράμματα και δεδομένα, προκειμένου είτε να εκτελεστούν είτε να υποστούν επεξεργασία αντίστοιχα.

Αν και οι υποδοχές RAM στις μητρικές μοιάζουν μεταξύ τους, στην πραγματικότητα τα είδη RAM είναι πολλά. Οι εγκοπές (σε διαφορετικές θέσεις για κάθε είδος) μας εμποδίζουν να βάλουμε μια μνήμη RAM σε μια μητρική που δεν ταιριάζει.

Αρχικά, οι μητρικές έβγαιναν με υποδοχές μνήμης SDRAM που είναι ο παλαιότερος τύπος μνήμης που θα συναντήσετε. Έχει δύο εγκοπές και έτσι σίγουρα δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε τη μνήμη ανάποδα. Οι μνήμες τύπου SDRAM χρησιμοποιήθηκαν σε μηχανήματα κυρίως μέχρι Pentium III. Τα μηχανήματα αυτά είναι σε ηλικία πλέον μεγαλύτερα από δεκαετία αλλά μερικά είναι ακόμα σε λειτουργία. Η μνήμη SDRAM διαθέτει 168 επαφές και έρχεται σε χωρητικότητα μέχρι 256 MB ανά τεμάχιο. Συνηθισμένες χωρητικότητες ωστόσο είναι τα 64 και τα 128ΜΒ.

Μετά που αποφασίσαμε ότι η SDRAM ήταν πολύ μικρή και πολύ αργή για τα γούστα μας, οι κατασκευαστές έφτιαξαν την DDR μνήμη. DDR σημαίνει Double Data Rate που απλά σημαίνει ότι έχει διπλή ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων από πριν. Παρατηρήστε ότι δεν έχει δύο εγκοπές αλλά μία. Θα τη συναντήσετε σε μηχανήματα τύπου Pentium IV (εποχής 2002-2004).

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Φυσικά, ακόμα και η διπλή ταχύτητα δεν ήταν αρκετή. Έτσι μετά την DDR παρουσιάστηκε η DDR2 σαν βελτίωση της DDR. Βλέπετε ότι και αυτή διαθέτει μια εγκοπή αλλά δεν είναι στο ίδιο σημείο με την εγκοπή της DDR και άρα δεν μπορούμε να τη βάλουμε κατά λάθος σε υποδοχή DDR. Υπάρχει σε χωρητικότητες που φτάνουν μέχρι και τα 2GB αλλά συνηθισμένες χωρητικότητες είναι τα 512MB και τα 1GB. Χρησιμοποιείται σε μηχανήματα πρόσφατης σχετικά τεχνολογίας και θα τη συναντήσετε σε Intel Core2, Core4 και νεώτερους επεξεργαστές.

[Πρέπει να είστε εγγεγραμμένοι και συνδεδεμένοι για να δείτε αυτή την εικόνα.]

Και φυσικά ούτε η DDR2 ήταν αρκετή και καθώς καταλαβαίνετε, μια και δεν μπορούσαν να σκεφτούν κάποιο νέο όνομα, η νέα μνήμη λέγεται DDR3. Και σε αυτή τη μνήμη η εγκοπή είναι σε διαφορετικό σημείο και έτσι δεν μπαίνει σε λάθος βάση. Θα τη συναντήσετε σε όλα τα νεώτερα μηχανήματα σε χωρητικότητες από 1-4GB το κομμάτι (και περισσότερο).
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://aat-masters.forumgreek.com
 
Μητρικές Κάρτες και Εσωτερικά Εξαρτήματα
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
All About Technology :: ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ :: Hardware-
Μετάβαση σε: